KLIK HIER VOOR INFORMATIE |
GEZONDHEIDSTIPSERVARINGEN EN INZICHTEN |
CLICK HERE FOR |
Als men een splinter uit de huid wil verwijderen, hangt het er vanaf hoe diep die splinter in de huid terecht is gekomen. Als die splinter boven de huid uitsteekt, zal men deze vrij gemakkelijk met een pincet uit de huid kunnen verwijderen. Daarbij pakt men die splinter met de bekken van het pincet stevig vast. Door de vingers van de hand, welke de pincet hanteert, zo dicht mogelijke bij de huid te plaatsen, kan men extra druk op de bekken van de pincet uitoefenen. Op die wijze zou het kunnen gaan lukken om de splinter in zijn geheel uit de huid te doen verwijderen. Tenminste als men de splinter er in de lengterichting uittrekt. Blijft er wel een stukje van de splinter in de huid achter, dan is er doorgaans nog geen man over boord. Want de wond, waarin de splinter aanwezig is, zal dan gaan zweren. En dit ontstekingsproces zal er voor zorgen dat de splinter na een tijdje naar buiten wordt gewerkt.
Mocht men wél bezig gaan om een dergelijke splinter er zelf 'uit te gaan graven', dan is het van groot belang om van te voren voor ontsmetting te gaan zorgen. Bijvoorbeeld door wat Betadine op de wond te doen. Betadine bestaat uit het goede ontsmettingsmiddel 'povidonjood'. Door het wattenpluimpje van een wattenstaafje heel gedeeltelijk in die oplossing te gaan dompelen, kan men gemakkelijk een minieme hoeveelheid van die oplossing op het wondje aanbrengen.
Ook kan men in plaats van dit alles wat trekzalf op de wond gaan aanbrengen. De stof 'Ichthammol' welke daarin voorkomt, heeft namelijk niet alleen een bekend verminderend effect op huidschilfering en een stillend effect op jeuk, het remt ook de eventuele ontstekingen die zich bij wonden voordoen.
Ook kan men ter verwijdering van de splinter een kleine hoeveelheid pasta van baking soda (zuiveringszout) en water gaan maken. Smeer die pasta dan vervolgens in een dikke laag op de plek met de splinter en dek deze af met een pleister. Zuiveringszout laat de huid zwellen waardoor de splinter aan de oppervlakte komt. Na ongeveer 24 uur kan men de splinter er met een pincet gemakkelijk uittrekken.
Wanneer men het toch niet voor elkaar krijgt om de splinter eruit te halen, dan kan men de plek ook gedurende 15 tot 30 minuten in warm water met zeep, of in een sopje met sodakristallen houden. Herhaal dit een aantal dagen in een frequentie van zo'n drie keer per dag. Meestal werkt de splinter er zichzelf dan uit, of hij zal dan gemakkelijker kunnen worden verwijderd.>
Als de splinter echter zo diep in de huid zit dat deze er moet worden 'uitgegraven', dan is het raadzaam om hiervoor even de huisarts te gaan consulteren. Dat is vooral van belang als men erg last heeft van de aanwezigheid van de splinter in de huid. Een splinter in de huid van een der voeten kan bijvoorbeeld dermate irritant zijn, dat men er maar het best zo gauw mogelijk even door de huisarts naar kan laten kijken.
Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.